Национализмът и сепаратизмът може да се очаква да се засилят и ефектът на доминото може да последва в Европа, ако Великобритания напусне Европейския съюз.

Това заяви чешкият министър-председател Бохуслав Соботка пред комисия на местния парламент, която се e занимала с правителствената позиция преди ключовата среща на върха на ЕС, започваща по-късно днес в Брюксел.

Великобритания е пред референдум за напускането на ЕС. Британският премиер Дейвид Камерън преговаря за реформи във функционирането на съюза.

Според последните проучвания броят на противниците на членството на Великобритания в ЕС преобладава над желаещите оставането на страната в Общността.

Ако Великобритания реши да напусне ЕС, Шотландия, която е значително по-проевропейски настроена от останалата част на страната, може да се опита да се отдели от Обединеното кралство.

„Разделянето на Великобритания е една от алтернативите”, посочил Соботка и допълнил: „Смятам, че в общи линии подобна вълна, която би минала през Великобритания, също ще мине през Европа, защото има различни региони в Европа, които не са съвсем доволни от позицията си в рамките на отделните страни”, изтъкнал Соботка, споменавайки Каталуния.

Страхувам се от ефекта на доминото, което означава, че ако Великобритания напусне, няма да има реакция на вълната на национализма и сепаратизма, която обективно ще залее територията на цяла Европа”, заяви Соботка.

„Вълната ще бъде обективно подкрепена от атмосферата, създадена от мигрантската криза”, добавил той и подчертал: „Това би било голяма тежест за някои страни.”

Чешкият премиер посочил, че вярва, че настоящите дебати в ЕС са предизвикани заради британския вътрешен проблем, в който ЕС е бил за жалост въвлечен.

„Ако имах правото да гласувам в референдума, бих гласувал за оставането на Великобритания в ЕС”, заявил той.