Преди няколко месеца чешкият президент Милош Земан отправи необичайна молба: той призова гражданите да се въоръжават срещу евентуален "супер-Холокост", извършен от мюсюлмански терористи.

Нищо че има по-малко от 4000 мюсюлмани в тази страна с население от 10 млн. души - отчита се ръст на покупките на оръжия. Собственик на магазин в Източна Бохемия, регион в северните централни части на Чехия, посочва пред местен вестник, че хората били уплашени от "вълната от ислямисти", се отбелязва в статия на "Вашингтон поуст".

Сега вътрешното министерство на страната лансира промяна в Конституцията, която ще позволи на гражданите да използват огнестрелни оръжия срещу терористи. Поддръжниците на мярката твърдят, че това може да спаси човешки животи в случай, че бъде извършено нападение и полицията се забави или не може да стигне навреме до мястото. За да се превърне в закон, парламентът трябва да одобри предложението, като гласуването ще мине през следващите месеци.

В Чехия вече е налице един от най-либералните режими за притежание на оръжие в Европа. В страната има около 800 хил. огнестрелни оръжия и около 300 хил. души с разрешителни за оръжиe. Сдобиването с оръжие е сравнително лесно: трябва да си на 21 години, да минеш през изпит за познания за оръжията и да нямаш криминално досие. По закон чехите могат да използват оръжията си за защита на собствеността си или когато са в опасност, въпреки че е необходимо да докажат, че са били изправени пред реална заплаха.

Това поставя Чехия в противоречие с голяма част от Европа, която отдавна подкрепа много по-строги мерки за контрол върху оръжията. Чехия е твърдо против директива на Европейската комисия, която излезе с нея по настояване на Франция, с която се забранява свободната продажба на оръжия като автомат "Калашников", а продажбата на патрони се ограничават до по-малко от 20 патрона.

Според властите в Чехия тази мярка ще ограничи способността на страната да изгради "вътрешна система за сигурност" и ще направи почти невъзможно обучението на военни запасняци.