В доклада си за 2005 г. информационната служба за сигурност в Чехия съобщава, че 50% от руските дипломати в страната са шпиони, съобщава „Новости".

Отчита се, че работата на тези шпиони е била обвързана с икономическите интереси на Русия и по-конкретно със сътрудничеството между Москва и Прага в областта на икономиката, промишлеността, науката и технологиите.

Работата на руските офицери от разузнаването в сферата на икономиката представлява заплаха за интересите на Чехия, се посочва в документа.

Благодарение на тези шпиони от руското разузнаване имат пряк достъп до стратегически важна и секретна информация, а освен това могат и да влияят на лидери във водещи компании в различни икономически отрасли в Чехия, отчитат експертите по сигурността.

Освен това в доклада е посочено, че през изминалата година офицерите от руското разузнаване са влезли в контакт с представители на руската организирана престъпност в Чехия.

От Информационната служба за сигурност в Чехия отбелязват, че в Прага има 30 руски шпиони, някои от които са от външното разузнаване, а други - от военното.

През 2005 г. в Чехия са работили 60 руски дипломати и 93-ма служители  - административен и технически персонал.

Любопитно е да се отбележи, че руските разузнавачи работят не само в Прага, но и в Бърно и Карлови Вари.

Шпионите трябвало и да оценяват работата на различните чешки политици, както и да предвидят как ще се развият отношенията между двете страни. Освен това шпионите имали за цел и да изграждат позитивен образ на Русия в Чехия.

„Новости" цитира високопоставен сътрудник на руското посолство в Чехия, според когото данните в доклада на чешките спецслужби са „пълни глупости", които дипломатическото представителство няма да коментира.