В резултат на обстрел на психиатрична болница в село Стрелечя, Харковска област на Украйна, са убити четирима медицински работници, двама пациенти са ранени, съобщи Олег Синегубов, губернатор на Харковска област, цитира думите му руската служба на Би Би Си.

По думите му масираният обстрел е извършен от руските войски и той е станал по време на евакуация на пациенти. От коя територия е бил обстрелът, Олег Синегубов не каза.

Според Олег Синегубов от 600 пациенти на областната психиатрична болница са били евакуирани едва 30.

Село Стрелечя, Харковска област, се намира в непосредствена близост до границата с Русия.

Британското разузнаване: Русия се цели в морала на украинския народ

Британското разузнаване: Русия се цели в морала на украинския народ

Зачестяват ударите по обекти от гражданската инфраструктура

В Днепропетровска област руските военни са обстреляли три пъти района на Никопол с ракети "Град" и тежка артилерия, съобщи губернаторът Валентин Резниченко. В Никопол са ранени трима души, пострадали са няколко десетки многоетажни и частни къщи, стопански постройки, коли, детска градина, магазини, електропроводи.

В Харковска област руската армия масирано обстрелва Харковски и Чугуевски райони, имало е обстрел и на Купянски и Изюмски райони. В резултат на обстрел в Чугуев е загинало 11-годишно момиче. В село Стрелечя, Харковски район са загинали две жени. Освен това са ранени 11 души . Унищожени са жилищни сгради и стопански постройки, бензиностанции, гаражи и производствени помещения.

В Луганска област руските военни обстрелват позициите на въоръжените сили на Украйна. Продължават позиционните боеве, в които руската армия понася значителни загуби, твърдят украинските власти.

В Донецка област през нощта руснаците са обстреляли с ракети Краматорск и Родински, други населени места са обстрелвани от артилерия.Регионът остава без газ и частично без вода и ток. За денонощието в Донецка област е съобщено за 5 загинали и 18 ранени (цивилни граждани).

В Николаевска област руските войски са обстрелвали областния център Николаев, като е пострадала гражданска инфраструктура. В резултат на обстрела на Очаково двама души са тежко ранени. Селищата на Березнеговатското общество, разположени на линията на разграничаване, остават под постоянен обстрел.

Продължават боевете в Херсонска област, се казва в сводката на оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна. Съобщава се за обстрел на села в района на Берислав.

Припомняме, че в Херсон бе съобщено за стрелба в центъра на града тази нощ и местните окупационни власти заявиха, че са неутралзирали диверсионна група и при престрелката не са пострадали цивилни лица. В петък с няколко ракети бе ударена сградата на Херсонската областна администрация по време на заседание на окупационните власти, при което бе съобщено за ранени и загинали.

Кремъл: Херсонска област е под руски контрол

Кремъл: Херсонска област е под руски контрол

Сражения в ключов украински регион