Най-малко четирима турски военни са били убити при сблъсъци с бойци на забранената прокюрдска партия ПКК в Сур, в размирния вилает Диарбекир, Югоизточна Турция, предадоха световните информационни агенции.

Припомня се, че през последните месеци властите наложиха полицейски час в няколко града в Диарбекир заради продължаващите размирици и с цел да се помогне на военните да разчистят мините, оставени от прокюрдските бойци. Сур е с такава мярка от 2 декември.

Само вчера в Сирзе и Сир са били ликвидирани 20 активисти, а общо от началото на антитерористичната операция са убити над 600 души в двата града. Агенциите отбелязват обаче, че това е официална информация и няма как да бъде проверена от независим източник.

Междувременно хиляди местни жители бягат от домовете си, които се намират в зоните на въоръжени конфликти. От правозащитната организация "Хюман райтс уоч" критикуваха действията на властите с цел осигуряване на сигурността на цивилното население. Според турска подобна организация, има данни за много загинали цивилни, сред които и деца, от август насам.

Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви пред парламента, че силите за сигурност действат достатъчно внимателно, за да не бъде застрашено мирното население.