В резултат на руски обстрел по украинския град Ню Йорк в Донецка област са убити четирима души и трима са ранени, сред които и 8-годишно момиче, съобщи в Telegram Донецката областна прокуратура, цитирана от руската служба на Би Би Си.

По предварителна информация става въпрос за обстрел с управляеми бомби КАБ-250

Според служителите на реда един от боеприпасите е попаднал в частен дом където 45-годишен мъж е получил рана на главата.

Друг снаряд е попаднал в жилищен блок, където, в резултат на разрушаване на входа на 5-етажна сграда, са загинали четирима души. 39-годишна жена и 8-годишната й дъщеря също са ранени. Състоянието на детето се оценява като тежко, се посочва в съобщението на областната прокуратура на Донецк.

Украинският град Ню Йорк е основан от менонити, поканени в Руската империя от Екатерина II. След Октомврийската революция, те са депортирани в Амурска област. До октомври 1951 г. селището носи името Ню Йорк, но след разразилата се Студена война покрай влошаването на отношенията между САЩ и СССР то е преименувано на Новгородске. През 2021 г. е върнато историческото му име в хода на декомунизацията в Украйна.

Украйна свали руски щурмови самолет Су-25 в Донецка област

Украйна свали руски щурмови самолет Су-25 в Донецка област

Самолетът е свален с помощта на зенитно-ракетен комплекс "Игла"