Четвърти окръг Горна Австрия въвежда контрол при излизане за гражданите си. Мерките в Грискирхен са валидни от полунощ. За излизане от окръга е необходим тест за неваксинирани граждани или зелен сертификат, съобщава Der Standart.

Средната седемдневна честота на заразяване в момента е 518,7 и по този начин е над границата от 500, определена от федералния указ, информира кризисния екип на щата в събота вечерта. Окръгът въвежда такива мерки след Браунау, Фрайщат и Гмунден - всичките в Горна Австрия.

Коефициентът на ваксинация в Грискирхен е 58,7 процента.

Припомняме, че към края на септември, 63% от населението в Австрия бе с поставена поне първа доза срещу коронавирус. За да се смекчи или дори предотврати нова вълна от COVID в Австрия, правителството искаше да мотивира гражданите да се ваксинират.

В Австрия премахнаха вечерния час

В Австрия премахнаха вечерния час

Остават ограниченията за пристигащи

Международно проучване, ръководено от епидемиолога Ева Шернхамер от Центъра за обществено здраве към Медицинския университет във Виена изследвала кои стимули за ваксинация биха имали най-голям ефект върху гражданите. Резултатите показват, че свободният избор на ваксина, ваучери или дори лотария могат да имат мотивиращ ефект.

През май стана ясно, че страната купува 42 милиона нови дози ваксини срещу пандемията от коронавирус.  35 милиона от тях са на "Пфайзер" и 4 милиона - от "Джонсън и Джонсън". Стойността на сделката е за 800 млн. евро.