Британското правителство смята да въведе законови изисквания, по силата на които членовете на Камарата на лордовете ще трябва да декларират финансовите си постъпления от чужбина и по-конкретно от Русия и Китай, съобщава днес в. "The Sunday Times".

Предвижда се създаването на специален Регистър на финансовите интереси на парламентаристите.

В края на миналата година депутатите от Камарата на представителите призоваха членовете на Камарата на лордовете да се откажат от бизнес интересите си, свързани с Русия.
Апелът беше предизвикан от разследване на в. "Times" за връзките на депутати от горната камара с руски компании. Според резултатите от него, подобни връзки имат членове на всички парламентарни групи. Особено показателен е случаят с 59-годишния лорд Траскотн, оглавяващ борда на инвестиционния фонд Russian Gold Fund. Известен е с това, че през 2013 г. номинира Владимир Путин за Нобелова награда за мир и че дълги години беше експерт по отношенията с Русия, включително по въпросите на сигурността.

Депутатите от горната камара, за разлика от членовете на Камарата на общините, досега не бяха задължени да декларират източниците на приходите си от чужбина.

Камарата на представителите: лордовете да се откажат от общи интереси с Русия

Камарата на представителите: лордовете да се откажат от общи интереси с Русия

Разследване на в. Times...

В подготвения от властите законопроект се посочва, че всеки британски гражданин или компания, занимаващи се с лобистка дейност и с провеждане на политика в интерес на други държави, трябва да обявяват тази своя дейност публично.

Законовите промени целят да се пресекат финансовите потоци от Русия и Китай към членове на парламента, лобистките компании и финансовите среди в Лондон. Заместник-министърът на външните работи, отговарящ за сигурността - Бен Уолъс, коментира, че законопроектът ще осигури прозрачност на политическата система и ще защити страната от хибридни атаки от страна на враждебни държави.

Наред с това, според информация на "The Sunday Times", британското правителство подготвя и закон за шпионажа, с цел да противодейства срещу проникването на чужди спецслужби в банковия сектори предприемачеството. Той ще позволи екстрадиране на служителите на чужди спецслужби, дори когато те пребивават в страната на законни основания.