Депутатите в Камарата на представителите в британския парламент призовават членовете на Камарата на лордовете да се откажат от бизнес интересите си, свързани с Русия, съобщава в. Times.

Апелът е предизвикан от разследване на вестника за връзките на депутати от горната камара на парламента с руски компании. Според резултатите от него, подобни връзки имат членове на всички парламентарни групи.

Сред тях е 52-годишният лорд Бейкър - председател на борда на директорите на енергийния гигант EN+. Той обаче отрича обвиненията в лобизъм и твърди, че никога не е лобирал за ничии интереси.

79-годишният лорд Скиделски е член на управата на компанията "Русснефть", 47% от която принадлежат на милиардера Михаил Гуцериев. Той също отрича обвиненията, че отстоява руски интереси. Вестникът обаче напомня, че още през 2014 г. той се е обявил в Камарата на лордовете против приемането на санкции срещу Русия заради анексирането на Крим.

В обсега на разследването попада и 62-годишният лорд Феърфакс, директор компанията Sovcomflot UK, дъщерна на руската РАО "Совкомфлот". На парламентарната му уеб страница Русия и други страни от бившия Съветски съюз са посочени като професионални интереси.

Сред посочените имена е и 59-годишният лейбърист лорд Понсънби, който е декларирал, че заема директорски пост в петролно-газовата компания РНГ, по документи принадлежаща на кипърската Eastsib, която работи в Русия.

Особено показателен е случаят с 59-годишния лорд Траскот - безпартиен, оглавява борда на инвестиционния фонд Russian Gold Fund. Известен е с това, че през 2013 г. номинира Владимир Путин за Нобелова награда за мир и че дълги години беше експерт по отношенията с Русия, включително по въпросите на сигурността. Той е и автор на няколко книги за Русия и за Путин. Траскот е женен за рускиня повече от 25 години.

Въпреки изнесените данни, той твърди пред Times, че няма никакви финансови интереси, свързани с Русия, и че няма връзки с руското правителство.

"Това не е руска компания. В нея няма руски пари. Много британски фондове инвестират в Русия и други развиващи се пазари" - настоява лордът.

Депутатът от Либерално-демократическата партия Том Брейк коментира в интервю за вестника, че е време лордовете да се откажат от интересите си, свързани с Русия.

"Като се има предвид, че сега Русия ни е противник, дойде времето всички тези членове на Камарата на лордовете да се откажат от своите интереси в руски компании, освен в случаите, когато могат да докажат, че бизнесът им е независим от руската държава. Трябва да е ясно дали тези парламентаристи говорят от името на Великобритания или представляват интереси, свързани с властите на други държави" - подчертава Брейк.