Влиятелен член на Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел обвини външния министър Зигмар Габриел, че компрометира доверието в Германия, предлагайки санкциите срещу Русия да бъдат облекчени, без Москва да е изпълнила всички условия за това, съобщава "Ройтерс".

Германските медии информираха, че Габриел, който е един от лидерите на Социалдемократическата партия, която е коалиционен партньор на Меркел в управлението, е заявил по време на предизборен митинг тази седмица, че няма смисъл да се чака, докато бъдат изпълнени всички условия в Минските споразумения преди разхлабването на санкциите.

"Нека поне осъществим прекратяване на огъня и да изтеглим тежките оръжия, след това можем да отменим санкциите като награда и да помогнем на Източна Украйна с възстановяването", коментирал Габриел пред свои привърженици в Анклам във вторник.

Меркел се очаква да спечели четвърти мандат като канцлер на изборите на 24 септември.

Юрген Хардт, който е депутат в Бундестага и експерт по външна политика към ХДС, заяви, че коментарите на Габриел бележели рязко отклонение от настоящата политика, която призовава за запазването на санкциите срещу Русия до пълното прилагане на мирните споразумения от Минск.

"Коментарите на Габриел пораждат съмнения дали той се придържа към отговорната външна политика на коалицията, ръководена от канцлера Меркел", подчерта Юрген Хардт.

По думите му, Габриел също така застрашавал дългосрочния успех на Минските споразумения, които бяха постигнати с посредничеството на Франция и Германия между Русия и Украйна.

Меркел през миналия месец повтори позицията си, че санкциите ще бъдат отменени, след като споразуменията от Минск бъдат изпълнени.