Бившият съветник на Доналд Тръмп по външната политика Къртър Пейдж призна, че е контактувал с руския вицепремиер Аркадий Дворкович, предаде Би Би Си.

Според информация на "New York Times", Пейдж е заявил пред комисията по разузнаването към Камарата на представителите в американския конгрес, че се е срещал с Дворкович на конференция в Руското училище по икономика през юли 2016 г.
Форумът се е провел по случай дипломирането на поредния випуск на училището, разположено в Сколково, Москва.

Думите на бившия съветник потвърждават изнесената по-рано информация от телевизия CNN за контакта му с руския вицепремиер.

Пейдж твърди, че разговорът му с Дворкович не е бил "нищо повече от размяна на приветствия между участници в публично събитие".

В предишни свои показания той твърдеше, че в Москва е общувал само с учени и "някои бизнесмени", които познавал повече от 10 години.

Визитата му в Москва през миналата година привлече вниманието на американските политически среди, тъй като той произнесе пред конференцията реч, съзвучна с много от тезите на руските президент Владимир Путин за световната политика.

Тогава той заяви, че САЩ и другите западни страни са "понижили потенциала на прогреса" в отношенията си с Русия и ги упрекна в лицемерна подкрепа за демократизацията, борбата с неравенството и корупцията, както и в "смяна на режими".

На заседанието на комисията в Камарата на представителите в четвъртък е бил прочетен имейл от Пейдж до старши съветника на Тръмп Джеф Сешънс (сега министър на правосъдието), в което той споделя своите впечатленията от срещите си в Москва. Съдържанието на имейла не е огласено.

Скоро след посещението си в Русия Пейдж напусна предизборния щаб на Тръмп. През декември 2016 г., вече със статут на частно лице, той отново посети руската столица - по думите му, за да се срещне с лидери на деловите и интелектуалните среди.

Съветник на Тръмп пристигна в Москва за срещи с бизнеса и политици

Съветник на Тръмп пристигна в Москва за срещи с бизнеса и политици

"Отивам да се срещна с влиятелни бизнесмени и лидери

Когато контактите му привлякоха вниманието на американските медии, пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков отрече руските власти да са контактували с Пейдж и заяви, че са научили името му от медиите.

На изслушването пред комисията, на Пейдж са задавани въпроси и за четиридневното му пътуване до Будапеща през септември миналата година, но които той е отговорил, че бил там като турист и не се е срещал с нито един руснак.

Припомняме, на 31 октомври спецпрокурорът Робърт Мълър, разследващ руската намеса в американските президентски избори, съобщи за друг член на щаба на Тръмп - Джордж Пападопулос, че се е срещал с неофициални представители на Москва във връзка с компромат срещу Хилари Клинтън.

46-годишният Картър Пейдж беше част от предизборния щаб на Доналд Тръмп от март до август 2016 година. Той е завършил военноморската академия на САЩ в Анаполис и е служил 5 години във флота.

След уволняването си от армията е работил в московския офис на Merrill Lynch между 2004 и 2007 г. След това е основал собствена инвестиционна компания - Global Energy Capital. Негов делови партньор е заместник-шефът на финансовия отдел на "Газпром" Сергей Яценко.

През 2013 г. Пейдж е разпитван от ФБР за срещата се с руски гражданин, изобличен като офицер от руското разузнаване, но той се е оправдал, че е смятал руснака за бизнесмен.