В интерес на България е всички страни от Западните Балкани да бъдат интегрирани в НАТО и ЕС, това би надделяло над всякакви исторически аспирации.

Това заяви на брифинг за българските медии след приключилата Среща на върха на НАТО в Букурещ министър-председателят Сергей Станишев.

Той направи този коментар по повод решението на алианса от вчера да отложи поканата към Македония за започване на преговори за членство.
Припомняме, аргумент за това е непостигнатият консенсус с Гърция по отношение на името "Македония".

Българският премиер коментира още, че както НАТО, така и Русия днес са променени. Много повече неща свързват и обединяват Пакта и Русия, отколкото ги разделят, заяви Станишев.

Подписаното днес споразумение между Русия и НАТО за транзит през руска територия на снаражения и стоки за мисията ISAF в Афганистан, беше оценено от българската делегация като много добър политически знак в борбата срещу тероризма.

Нашият план максимум не бе постигнат на тази среща, но чудеса не стават, коментира по този повод вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, цитиран от БТА. 

Той каза в отговор на въпрос, че както и досега България би оказала всякакво съдействие на Атина и Скопие за решаването на спора между тях.
Според Калфин е възможно Македония да "догони" Хърватия и Албания, като по този начин трите държави да бъдат приети едновременно в организацията.

По повод решението за започване на преговори на НАТО с Хърватия и Албания, Калфин заяви, че това се е случило с много активното съдействие на България.
Той добави, че за пръв път в историята на Пакта предварително се съобщава за предстоящо започване на преговори, какъвто е случаят с Украйна и Грузия.

НАТО доказа, че не се влияе от емоции, коментира вчерашното решение министърът на отбраната Веселин Близнаков.
Той отбеляза, че нашата страна оказва съществена помощ в реформирането на военните сили на Македония и това е практическото доказателство за желанието ни да видим страната като член на Северноатлантическия договор.