Чужди спецслужби вероятно с украински произход планират кибератаки, за да дестабилизират финансовата система на Русия, започвайки следващия понеделник. Това обявиха от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), цитирани от руски медии.

"ФСБ получи информация за подготвителни действия от чужди разузнавателни служби за мащабни кибератаки, започващи на 5 декември, с цел да се дестабилизира финансовата система на Русия, включително дейностите на редица големи руски банки", се посочва в изявление на ФСБ.

Отбелязва се, че разследването е разкрило сървъри, принадлежащи на украинската хостинг компания BlazingFast, които се намират в Холандия.

Кибератаката срещу няколко руски града щяла да бъде придружена от масирано изпращане на SMS-и и провокативни публикации в социалните мрежи, подкопавайки доверието в кредитната и финансовата система на Русия.

От ФСБ допълват, че предприемат мерки за неутрализирането на всякакви заплахи спрямо икономическата и информационната сигурност на страната във връзка с планираните атаки.

Украинската хостинг компания BlazingFast е потвърдила, че има клиенти в Холандия, като е обещала да проучи въпроса.

"Да, ние имаме клиенти в Холандия. Тъй като се обадихте и тази информация се появи на няколко места, ние бързо ще започнем проучването на въпроса", посочи говорителят на украинската хостинг компания.

През октомври американското вътрешно министерство и кабинета на директора на американското разузнаване излязоха с изявление, официално обвиняващо Москва в опит да повлияе на американските президентски избори чрез хакване на сървъри на Демократическата партия.

През ноември германският канцлер Ангела Меркел обяви, че хакери от Русия могат да се опитат да се намесят в парламентарните избори в Германия през следващата година.