На три големи срещи на върха на световните лидери стана ясно едно: на световната сцена Владимир Путин вече е на заден план, пише CNN, анализирайки събитията от последната седмица.

Руският президент отказа да участва в срещи в Азия и беше остро осъден за войната в Украйна, която изглежда е засилила недоволството в света.

Изминалата седмица също така показа, че Путин става все по-изолиран, крие се в Москва и не желае да се среща дори с лидерите на други държави на големи срещи на върха.

Путин заседава със Съвета за сигурност на Русия

Путин заседава със Съвета за сигурност на Русия

За първи път от много време президентът е присъствал лично

CNN цитира Александър Габуев, старши научен сътрудник във фондация "Карнеги", който казва, че сред причините за това са страхът от евентуални политически маневри срещу Путин, ако той напусне столицата, манията за лична сигурност и желанието да се избегнат сцени на конфронтация, особено на фона на осезаемите загуби на фронта.

Дори сред страните, които не са заели твърда позиция спрямо Русия, има признаци, че търпението им се изчерпва, отбелязва CNN - ако не към самата Русия, то към последиците от войната, която тя отприщи: проблемите с енергийната и продоволствената сигурност и нарастващата инфлация сега нанасят тежък удар върху икономиките по света.