75-годишната история на НАТО може да се опише с три действия, всяко от които се определя от екзистенциални заплахи за сигурността на Запада. Това се посочва в материала на CNN.

Отбелязва се, че на първо място е Студената война и съветската заплаха. Второто действие се случва през 90-те и 2000-те години, когато НАТО първо разполага войски в Босна и Косово, а след това в Афганистан и Ирак.

От 2014 г. първата инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна и самопровъзгласилият се халифат на ИДИЛ върнаха въоръжените заплахи точно до границите на Алианса.

"Четвъртото действие на НАТО може да се определи с криза, която се разгръща с бавни темпове. В продължение на повече от десетилетие съюзниците хронично не отделят достатъчно средства за отбрана, докато противниците на Запада модернизират и укрепват собствените си военни способности. Най-очевидният начин да се разбере въздействието на това е пълномащабна руска инвазия в Украйна през 2022 г.", пише медията.

По-специално, журналистите отбелязват, че недостатъчното финансиране на бюджетите за отбрана в продължение на дълъг период от време е довело до многобройни последици - от по-малък брой войници до лошо поддържано оборудване.

Въпреки това, в контекста на войната в Украйна, ограничените и бързо намаляващи доставки на боеприпаси, които Западът е успял да предостави на Киев, може би са нанесли най-големи щети.

Дмитрий Медведев призова да не се вземат в плен "войници от НАТО" в Украйна

Дмитрий Медведев призова да не се вземат в плен "войници от НАТО" в Украйна

За бившия руски президент враговете са гниди

"Задачата на НАТО не беше да защитава Украйна от нахлуване. Украйна не е член на НАТО и официално заяви намерението си да се присъедини едва след инвазията през 2022 г.

Въпреки това естеството на подкрепата на съюзниците от НАТО за Украйна - предимно пряка военна подкрепа - разкри уязвимостта на Алианса поради дългогодишното недостатъчно финансиране", заявява CNN.