Близо 120 нации в събота обещаха да утроят възобновяемата енергия в света в рамките на седем години на преговорите на ООН за климата (COP28). В същото време, Съединените щати настояваха да увеличат ядрения капацитет и да намалят емисиите на метан, съобщава АФП.

Под задименото небе в Дубай, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправен светът, лидерите на конференцията COP28 изразиха подкрепата си зад доброволни обещания, насочени към увеличаване на алтернативите на изкопаемите горива.

Мащабното разгръщане на слънчева, вятърна, водноелектрическа и други възобновяеми енергийни източници е от решаващо значение за усилията за замяна на отопляващите планетата въглища, нефт и газ и постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

COP28 започва с победа на Фонда за климатични бедствия

COP28 започва с победа на Фонда за климатични бедствия

Срещата на върха на ООН за климата постигна ранна победа в четвъртък

Но преговарящите на COP28 са изправени пред много по-тежки разговори за съдбата на изкопаемите горива през следващите две седмици.

"Всички се придържаха към традиционните си позиции", каза източник, пожелал анонимност.

Но що се отнася до чистата енергия, повече от половината нации подписаха ангажимент за утрояване на глобалния възобновяем капацитет и удвояване на енергийната ефективност до 2030 г., каза президентът на COP28 от Емирствата.

Но големите производители на петрол, включително Саудитска Арабия, Русия и Иран, не се присъединиха, нито Китай, който е най-големият потребител в списъка.

"Имам нужда от повече и любезно моля всички страни да се включат възможно най-скоро", каза президентът на COP28 Султан Ал Джабер пред делегатите.

Защитниците на чистата енергия приветстваха ангажимента, но казаха, че той трябва да бъде придружен от постепенно премахване на по-мръсните форми на енергия.

"Бъдещето ще се захранва от слънчева и вятърна енергия, но това няма да се случи достатъчно бързо, освен ако правителствата не регулират изкопаемите горива", каза Кайса Косонен, ръководител на делегацията на Грийнпийс на COP28.

Джабер също така обяви обещанието на петролните и газови компании, отговорни за 40 процента от световното производство - включително саудитския гигант Aramco и фирмата ADNOC от ОАЕ, която той оглавява - да декарбонизират своите операции до 2050 г. и да ограничат емисиите на метан.

Но обещанията не включват замърсяването, когато горивата се изгарят от техните клиенти, и бяха критикувани за преопаковане на предишни, необвързващи ангажименти.

"Тази харта е доказателство, че доброволните ангажименти от нефтената и газовата индустрия никога няма да насърчат нивото на амбиция, необходимо за справяне с климатичната криза", каза Мелани Робинсън от Института за световни ресурси, изследователска организация с нестопанска цел.

Папата към COP28: Борбата с климатичните промени е екологичен дълг

Папата към COP28: Борбата с климатичните промени е екологичен дълг

Тя има и социален аспект, насочен към по-бедните и младите, настоя Франциск