Докато останалият свят живее с вируса благодарение на ваксините, Китай се заключва в своята нулева COVID политика.

В петък, 9 септември, на летището в Инчуан, главният град на Нинся, жена изведнъж започна да плаче точно преди да се качи на борда за Пекин. Като всички родители в Пекин, преди това тя трябваше да информира началното училище на сина си за пътуването си до тази провинция в северозападната част на страната и сега се страхува, че след като се върне в столицата, училищната администрация не му позволява да се събере отново с неговото семейство,разказва le monde.

Двойно неоснователен страх. Няма нито един случай на COVID-19 в Инчуан. Час след кацане в Пекин, училището на сина й й изпраща следното съобщение на мобилния телефон: "Заради децата или избягвате да виждате сина си седем дни, или той няма да бъде допуснат в час за една седмица". Събота, в 6.00 сутринта, ново съобщение: "Какво е вашето решение?".

Дали тази майка си спомня, че на 8 септември 2020, когато целият свят се бореше с вируса, президентът Си Дзинпин отпразнува "победата на Ухан, победата на Китай" срещу Covid? -19, по време на внушителна церемония, организирана в Grand Palais du Peuple и предавана на живо по телевизията? Този велик момент на пропаганда сега изглежда до голяма степен преждевременен.

Градове в Китай затягат мерките срещу COVID-19

Градове в Китай затягат мерките срещу COVID-19

Милиони хора са в локдаун