Градските автобуси, метролиниите и трамваите в Атина спряха днес, а държавни служители настояха за по-добра защита срещу коронавируса, след като Гърция удължи ограниченията във връзка с COVID-19 до 7 декември, съобщава "Франс прес".

Корабоплаването също спря за един ден в южната ни съседка, нарушавайки морската търговия, както и транспорта, свързващ многобройните гръцки острови.

Втора вълна на коронавируса бушува в Гърция, като заразените в рамките на 24 часа сега са между 2500 и 3000 души в сравнение с 667 души на 20 октомври. Броят на починалите току-що прехвърли 1900 души, а повече от 500 души са лекувани в интензивни отделения.

Стачка в Гърция парализира транспорта

Стачка в Гърция парализира транспорта

Както наземния, така и морския и въздушен транспорт

Множество мотоциклетисти демонстрираха накратко пред министерството на труда в Атина, като крещяха лозунги като "Полиция за борба с безредиците навсякъде, интензивни отделения никъде".

Медицински работници също се събраха на протестна демонстрация пред здравното министерство, за да поискат коледни бонуси и по-добра здравна защита, включително засилено тестване за хората на фронтовата линия.

Около 200 крайнолеви активисти се противопоставиха на противоепидемичните мерки, като се събраха в централната част на Атина, преди да бъдат разпръснати от полицията, разположена масирано в столицата, за да се предотвратят нарушения на блокадата.

Гърция също така удължи коронавирус ограниченията, които първоначално трябваше да приключат този месец, до 7 декември.

Хората трябва да получат официално разрешение чрез SMS, за да напуснат домовете си, а всички фирми са затворени, освен магазините, които продават основни стоки, както и аптеките и супермаркетите.

Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че ограниченията трябва да бъдат удължени с оглед на продължаващите високи нива на заразяване.

"Налице са първите признаци на намаляване", каза той и добави: "Ако това продължи, натискът върху здравната система ще намалее и можем да предвидим връщане към определена нормалност."