Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече "дълбоко неморално" решението на британските власти да не поканят руски представители на траурните прояви във връзка с кончината на кралица Елизабет II.

"Британското министерство на външните работи информира руското посолство в Лондон за решението си да се въздържа от отправяне на покани към руската страна, включително към ръководството на руското посолство, за участие в траурните мероприятия във връзка със смъртта на кралица Елизабет II.

Захарова определя аргумента на британците за продължаващата специална военна операция на Русия в Украйна като "претекст".

"Смятаме за дълбоко неморален този британски опит да се използва национална трагедия, която е трогнала сърцата на милиони хора по света, за геополитически цели, за да се разчистят сметките с нашата страна в дните на траур", се подчертава в коментара на говорителя на руското Външно.

Отбелязва се и че тази постъпка е "особено кощунствена" пред паметта на Елизабет II, като се припомня, че по време на Втората световна война кралицата е служила в териториалната отбрана на британските въоръжени сили в борбата с нацистите и "техните украински сътрудници С. Бандера и Р. Шухевич". "Сега британският елит е на тяхна страна. А в Москва се помни и продължава да се почита паметта на всички ветерани, допринесли за победата", се казва в коментара.

Също така се отбеляза, че "обединяващият образ на кралица Елизабет II, която по принцип не се намесва в политиката по време на своето управление, не се е превърнал в пречка за разединяващата инвектива на Лондон, която е подчинена на собствените му опортюнистични цели".

"От наша страна изразяваме най-дълбоките си съболезнования на британския народ за голямата загуба", се казва в коментара.

Припомняме, че още на следващия ден след смъртта на кралица Елизабет II, един от основните въпроси, които вълнуваше руските журналисти беше ще отиде ли Владимир Путин на погребението. Отговорите на въпроси обаче бяха отклонявани от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.