Белият дом осъди в изявление антиислямските изказвания кандидата на републиканците за американски президент Доналд Тръмп, предадоха световните информационни агенции. Според него, медийният магнат се опитва да разделя американците с острите си изказвания срещу определени религии и етноси. В изявление на говорителя Джош Ърнест се заклеймяват опитите му да си играе със страховете на хората, за да печели популярност.

В понеделник Тръмп призова за забрана всички мюсюлмани да влизат в САЩ.

„Доналд Тръмп призова за пълна забрана допускането на мюсюлмани в САЩ, докато ръководството на страната не установи какво се случва”, се казва в съобщение на милиардера.

Тръмп на няколко пъти нападна мюсюлманите по време на кампанията си, особено след атаките в Париж през ноември. Той заяви, че би подкрепил мерки срещу тях като закриването на джамии, включването на живеещите такива в САЩ в списък, за да бъдат следени, както и налагането на забрана за влизането им в страната. Той обвини изподяващите исляма по света, че са празнували атаките от 11 септември.

Той не срещна подкрепа за крайната си позиция относно мюсюлманите у останалите кандидати. За пореден път негови изказвания бяха критикувани и от тях. Бен Карсън, който по-рано заяви, че не вижда мюсюлманин като президент на САЩ, отсече, че не би подкрепил забрана за влизането на мюсюлмани в страната. Джеб Буш остро осъди думите на Тръмп. 

Хилъри Клинтън, кандидат на демократите за поста, също го критикува. 

Проучаванията показват, че Тръмп все така води убедително пред съперниците си за номинацията републиканци.