Руският президент Владимир Путин призова страните да проявят сдържаност по отношение на Северна Корея и да избягват всякакви действия, които биха могли допълнително да възпламенят напрежението с Пхенян.

Говорейки на бизнес форум във Владивосток, в присъствието на президента на Южна Корея Парк Гън-хе и премиера на Япония Шиндзо Абе, Путин заяви, цитиран от "Ройтерс", че Москва приветства връщането на Северна Корея в международните преговори относно нейната ядрена програма.

Путин също призова Пхенян да се придържа към споразуменията, подкрепяни от ООН. „Мисля, че всякакви действия, които биха могли да провокират бъдеща ескалация на напрежението, са контрапродуктивни”, посочи той.

По-рано Парк Гън-хе призова Русия и други големи световни играчи да засилят натиска срещу Северна Корея да се откаже от ядрената си програма, заявявайки, че това може да отвори път за сътрудничество с Пхенян.

„За да може Пхенян да вземе решение да се откаже от ядрената си програма, е важно да им дадем силно и единно послание”, заяви южнокорейският президент на форума във Владивосток.

„Ако не можем да предотвратим Северна Корея да развие ядрено оръжие, ядрената заплаха скоро ще стане реалност”, подчерта тя.

„Ако Северна Корея се откаже от ядрената си програма и избере пътя към откритостта, ние, заедно с международната общност, ще сме готови активно да я подкрепим”, допълни Парк Гън-хе.