Две социологически допитвания показват незначителна преднина за турските граждани, между 51-52 процента, които ще гласуват с "Да" на референдума в неделя за промяна конституцията, с която Турция ще се превърне в президентска република, съобщава "Ройтерс".

Гласоподавателите в Турция ще отидат до урните на 16 април, за да решат дали да дадат на президента Реджеп Тайип Ердоган новите огромни властови правомощия. Гласуването на турците в чужбина започна в края на март и ще продължи до неделя.

Проучване на социологическата агенция ANAR е установило, че с "Да" ще гласуват 52 процента. В анкетата са участвали повече от 4 хил. души между 5 и 10 април в 26 провинции.

Броят на избирателите, които не са решили коя опция да изберат, е намалял до 8 на сто, уточняват социолозите, добавяйки, че след разпределението на тези избиратели е налице 2-процентен ръст за "Да" в сравнение с предишното им допитване в началото на март.

Резултатите се отнасят само за избирателите в Турция, като нивото на подкрепата за "Да" сред избирателите в чужбина се очаква да увеличи леко гласовете с "Да".

Ердоган заяви вчера, че турците, живеещи в чужбина, са участвали масирано в гласуването, като това според социолозите е в негова полза.

Предизборната кампания за референдума влоши отношенията на Турция с някои европейски страни. Ердоган обяви по-рано, че забраната заради съображения за сигурност на някои предизборни прояви на турски министри в Холандия и Германия показвало, че в тези страни се прилагали нацистки методи.

Според друга социологическа агенция с "Да" ще гласуват 51,2 от турските избиратели след разпределението на избирателите, които не са решили. То е проведено сред 2000 души между 2 и 8 април в 41 провинции.