Компоненти на смъртоносния нервнопаралитичен газ зарин са били изпратени за лаборатории на ДАЕШ („Ислямска държава”) през Турция. Това обяви турски депутат пред руския телевизионен канал RT.

Депутатът Ерен Ердем, който е от опозиционната Републиканска народна партия, се изказа пред турския парламент във вторник, подчертавайки, че правителството се е провалило в проучването на пратката, като е подчертал за възможно прикриване и покриване на случая от страна турските власти.  

„Материали за химическо оръжие са били внесени в Турция, като оттам са стигнали до Сирия в лагери на ДАЕШ („Ислямска държава”), която беше известна като иракската „Ал Кайда” по това време”, пояснил Ердем.  

Наказателно дело в Турция за незаконни пратки неочаквано е било прекратено по-рано, въпреки множеството доказателства, които включвали подслушани телефонни разговори между представители на ДАЕШ и неназовани турски граждани.  

Турските сили за сигурност са провели спецакции и са арестували 13 души относно казуса. Всички заподозрени по-късно са били освободени, без да им се повдигат обвинения, като пратката била направена веднага, твърди Ердем.  

По думите му, имало доказателства, че турска държавна група от заводи в химическата индустрия са били замесени в случая.