ДАЕШ („Ислямска държава”) са си възвърнали контрола над два района в Централна Сирия от правителствените сили, само няколко седмици след като ги загубиха, съобщават от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от „Франс прес”.

„Подразделения на сирийската армия се изтеглиха от всички райони на Махин и Хауарин след офанзива на ДАЕШ”, уточни Рами Абдел Рахман, който е ръководител на центъра.  

Двете области преди бяха контролирани от ДАЕШ, но в края на ноември армията и проправителствени милиции успяха да си ги възвърнат.

Абдел Рахман посочи още, че ожесточени сражения се водят между правителствените сили и ДАЕШ в хълмовете около двата района.

В намиращия се в близост град Садад местен представител е заявил, че армията е разгърнала силите си, за да осигури път за изход за правителствените сили, които се бият с екстремистите и „които се опитват да ги обкръжат и да ги изолират”.  

Садад, който е населен от християни и който се намира на около 18 км от град Хомс в Централна Сирия, е бил подготвян за възможността ДАЕШ да нападнат преди силите на режима да си възвърнат Махин и Хауарин.

Междувременно от базирания във Великобритания център съобщиха, че загиналите при въздушни удари по град Хамурия в Източна Гута, който се намира в околностите на Дамаск, са се увеличили до 19 души, включително шест деца.

Според центъра не било ясно дали въздушните удари са били извършени от сирийски или руски военни самолети.

Източна Гута е крепост на бунтовници, опозиция на Асад и сирийската армия редовно удря в района.