Сирийското правителство е отворено за преговори с кюрдите във връзка с искането им за автономия в рамките на границите на Сирия. Това обяви външният министър на Сирия Уалид ал Муалем, задавайки началото на помирителен тон, докато военното напрежение се изостря между страните в източните части на Сирия, отбелязва "Ройтерс".

Муалем заяви, че правителството би могло да обсъди искането на кюрдите, след като терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") бъдат победени.

"Тази тема е отворена за преговори и обсъждане, а след като приключим с елиминирането на ДАЕШ, можем да седнем с нашите кюрдски синове и да постигнем разбирателство относно формулата за бъдещето", увери Муалем.

"Отрядите за народна отбрана" (YPG) на сирийските кюрди контролират обширни територии в Северна Сирия, където основната партия на кюрдите PYD и нейните съюзници установиха автономия от началото на войната в Сирия през 2011 г.

Сирийските кюрди твърдят, че целта им е да запазят тази автономия като част от една децентрализирана Сирия, като не се стремят да следват пътя на кюрдите в Ирак, които проведоха референдум за независимост вчера.

Муалем отново потвърди позицията на правителството си за отхвърлянето на този референдум, посочвайки, че Дамаск подкрепя единството на Ирак, но той отбелязал, че кюрдите в Сирия "искат форма на автономия в границите на Сирийската арабска република".

Ръководените от кюрдите власти в Северна Сирия проведоха избори през миналата седмица за избирането на лидерите на местната общност, първият етап от трифазния процес, който ще завърши през януари с избирането на парламент.

YPG са основен партньор на оглавяваната от САЩ коалиция срещу ДАЕШ в Източна и Северна Сирия, като се сражават като част от Сирийските демократични сили.

Въпреки че YPG и Дамаск най-често избягваха конфронтация, напрежението се изостри, след като подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили и подкрепяната от Русия сирийска армия водят отделни кампании срещу ДАЕШ в провинция Дейр ез Зор.

Сирийските демократични сили обвиниха правителството на Сирия и съюзниците им от Русия, че са бомбардирали техни бойци в понеделник, което Москва отрече.

По-рано тази година Муалем определи битката на сирийските кюрди срещу ДАЕШ като легитимна и намекна, че може да се постигне помирение със сирийските кюрди. Сирийският президент Башар ал Асад се зарече да отвоюва обратно цялата територия на Сирия.