Асоциацията на данъкоплатците в Европа призова да не се отпускат европейски средства за съмнителни фирми, избрани да строят магистрали в България, съобщи БНР. Въпреки това, доверието й към правителството се запазва.

Организацията отправи остри критики срещу начина, по който се сключват договори за отпуснатите от Европейския съюз 1,5 млрд евро за магистрали у нас. Българското правителство трябва да преразгледа правилата за сключване на договори за строителство на магистрали, настояват от асоциацията.

Припомняме, европейските данъкоплатци в края на 2009 г. връчиха годишната си награда „Бронзов бик" на премиера Бойко Борисов за данъчни реформи и борба с корупцията.

Не трябва повече да толерираме дълги периоди за изграждане, ниско качество и договори с консорциуми, свързани с организираната престъпност", категоричен беше президентът на организацията Ролф ван Хохенхау.

Той посочи, че в интернет циркулира информация, че консорциумът, който строи магистрала „Марица", е свързан с организираната престъпност. Освен това, по думите му, строителят е предложил нереално ниска цена, за която експерти са казали, че не съответства на разходите за изграждане на каквато и да е магистрала.

Като пример за зле планиран проект се посочва Лот 2 на магистрала "Тракия" - отсечката от Стара до Нова Загора, за който опозицията у нас твърди, че се строи върху пепел.

Независимият външен контрол е единственият начин да се гарантира, че строителните работи ще вървят гладко, че цените ще са сигурни, а строителството - надеждно, и че ще се избегнат измами и корупция, твърдят от Асоциацията на данъкоплатците в Европа. Те настояват още от началната си фаза всеки проект да бъде наблюдаван и проверяван.

Директорът на брюкселския офис на асоциацията Валтер Груп каза, че там са получили данни за нередности у нас от парламентаристи, като посочи конкретно германския евродепутат от ЕНП Ингеборг Гресле.

„Парите на данъкоплатците трябва да се изразходват правилно и да се следват правилата - когато това не става, ние трябва да реагираме", подчерта Груп.

По думите му асоциацията има пълно доверие в настоящото българско правителство, независимо, че то е провело оспорваните от нея тръжни процедури, защото те са били предшествани от дълъг подготвителен период, преди този кабинет да дойде на власт, и слабостите водят началото си още оттам.