Военното решение на севернокорейската заплаха от ракети ще бъде "ужасяващо", но ако позволим на Пхенян да развие способността да започне ядрена атака срещу Съединените щати, това е "невъобразимо", коментира щатският ген. Дънфорд в Пекин, цитиран от АР.

Ген. Джоузеф Дънфорд съобщава пред репортери, че президентът Доналд Тръмп директно е "казал да разработим надеждни военни възможности и това е точно нещото, което правим".

Дънфорд отговаря на въпроси за главния стратег на Тръмп, Стийв Банън, който в свое интервю коментира, че няма военно решение за заплахата, породена от Северна Корея.

"Няма военно решение, забравете го", каза Банън. "Докато някой не реши част от уравнението, което показва, че 10 милиона души в Сеул не умират през първите 30 минути от конвенционалните оръжия, не знам за какво говорите, няма военно решение тук."

В Пекин Дънфорд заяви, че е "абсолютно ужасно, ако има военно решение на този проблем, няма никакво съмнение".

Той добави, че "това, което е невъобразимо, позволява на лидера на Северна да разработи балистични ракети с ядрена бойна глава, която може да застраши Съединените щати и да продължи да заплашва района".

Дънфорд се срещна с китайския си колега Фанг Фенгуй. Той също така се срещна с Фан Чанглонг, заместник-председател на централната военна комисия на управляващата комунистическа партия, и Янг Джиеки, най-големият дипломат в Китай.

Фанг Фенгуй каза на Дънфорд, че Пекин настоява военните действия трябва да бъдат изключени и "преговорите са единственият ефективен вариант" за справяне с положението на Корейския полуостров, се казва в изявление на министерството на отбраната на Китай.

САЩ и Китай подписаха споразумение между въоръжените си сили

САЩ и Китай подписаха споразумение между въоръжените си сили

Механизъм за стратегически диалог, който ще намали вероятността от грешки

В Сеул президентът на Южна Корея Муун Яе-ин заяви, че ще обмисли изпращането на специален пратеник в Северна Корея за разговори, ако Северният прекрати ракетните и ядрени изпитания в опит да започне скок на дипломацията.

"Хората работиха заедно, за да възстановят страната от Корейската война, а ние не можем да загубим всичко отново поради война", каза Муун на национална телевизионна пресконференция. "Мога уверено да кажа, че на Корейския полуостров няма да има отново война", допълни той.

Дънфорд заяви пред репортери в Пекин, че "няма никакво съмнение", че всякаква потенциална военна операция в Корейския полуостров ще бъде предприета само в консултация с Южна Корея.

"Южна Корея е съюзник и всичко, което правим в региона, е в контекста на нашия съюз", каза Дънфорд.

Модерно ПРО изпрати САЩ на базите си в Южна Корея

Модерно ПРО изпрати САЩ на базите си в Южна Корея

Не се знае обаче коя модификация на Patriot е получил военният контингент

Коментарите на Муу следват враждебното предупреждението на Северна Корея, че може да изпрати ракети до американската територия на Гуам и от военния език и изявления на Тръмп.

И двете Кореи и САЩ през последните дни сигнализират, че са готови да предотвратят задълбочаващата се криза, като всяка от тях предлага път към преговори.

Тръмп коментира, че Ким "е направил много мъдро и добре обосновано решение", като се позовава на севернокорейските официални медии, които съобщават че лидерът няма да даде незабавна заповед да пусне много ракети срещу Гуам.

Тръмп похвали Ким Чен-ун за мъдрото решение

Тръмп похвали Ким Чен-ун за мъдрото решение

Алтернативата щеше да е едновременно катастрофална и неприемлива