Военният контингент на САЩ в Южна Корея e получил модернизирани комплекси за противоракетна и противовъздушна отбрана Patriot.

Информацията е потвърдена от командването на американските сухопътни войски пред южнокорейската телевизия KBS. По информацията на медията новите ракетни установки са получени, за да се обучат военнослужещите да работят с тях. За целта вече са направени нужните изпитания.

Южнокорейската медия уточнява, че разположената в Южна Корея бригада на САЩ вече е въоръжена с 12 денитни комплекса Patriot PAC-2 и Patriot PAC-3, изпратени в градовете Осан, Сувон, Кунсан и Куанджу.

Не се знае обаче модернизираните комплекси, получени в момента, от коя модификацията са. ИТАР- ТАСС припомня, че PAC-2 разполага с четири ракети, а PAC-3 с 16 ракети.

Превъоръжаването следва поредното изостряне на ситуацията около Северна Корея и шумните изявления, направени от Пхенян и Вашингтон. Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заплаши да отговори "с огън и жупел, каквито светът никога не е виждал", ако Северна Корея застраши Съединените щати.
В отговор Северна Корея обяви, че е подготвила план за нападение с четири ракети срещу остров Гуам, територия на САЩ в Тихия океан, за да демонстрира възможностите си за нанасяне на превантивен удар по американски военни обекти.

През юли месец Северна Корея проведе изпитания на две балистични ракети с далечен радиус на действие, след което Съветът за сигурност на ООН затегна отново санкциите срещу държавата.