Дания възнамерява да инвестира 143 милиарда датски крони (21 милиарда долара) в отбраната през следващите десет години, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителството.

В съчетание с увеличената военна помощ за Украйна това ще ѝ помогне да постигне целта на НАТО за разходите в сферата през тази година.

Дания, която е една от страните основателки на Алианса, намали военния си капацитет след края на Студената война в началото на 90-те години на миналия век и призна за големи пропуски в способностите си да защитава територията си и да изпълнява ангажиментите към НАТО.

В отговор на кризата в Украйна обаче тя обеща да увеличи трайно разходите за отбрана и сигурност до 2% от БВП до края на 2030 г. - ключова цел за страните членки на НАТО.

"Трябва в по-голяма степен да можем да отговорим на изискванията и очакванията, които НАТО и неговите съюзници имат към Дания. Това изисква големи инвестиции в нашите въоръжени сили, за да поемем своя дял от отговорността", заяви министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Дания предлага скандинавско отбранително сътрудничество в нова стратегия

Дания предлага скандинавско отбранително сътрудничество в нова стратегия

Копенхаген признава, че не е приемал сериозно заплахите за сигурността

Обявяването на плановете на Копенхаген идва в момент, когато премиерът на страната Мете Фредериксен се очертава като сериозен претендент за поста генерален секретар на НАТО, след като настоящият шеф на Алианса Йенс Столтенберг се оттегли през септември.

Новина от миналата седмица, че Фредериксен ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън на 5 юни, засили спекулациите относно нейната потенциална кандидатура.

Понастоящем Дания разходва около 27 милиарда крони годишно за отбрана, но до 2033 г. постепенно ще увеличи този дял с до 19,2 милиарда крони (2,8 милиарда долара), като започне с увеличение от 6,9 милиарда крони през следващата година.

Освен това страната ще отпусне допълнителни 21,9 милиарда крони военна помощ за Украйна през следващите пет години, което ще увеличи общите разходи за отбрана на Дания до 2% от БВП през тази и следващата година.

Страната обаче ще изпълни окончателно целта на НАТО едва през 2030 г., уточнява правителството.

Предложението ще определи общата рамка за разходите за отбрана, през което време ще бъдат съгласувани решенията за действителните военни поръчки.

Дания призна, че трудно изпълнява ангажиментите си към НАТО

Дания призна, че трудно изпълнява ангажиментите си към НАТО

Липса на военна сила и условия за трениране пречат на армията ѝ