Дания призна за неспособност да защитава територията си и да изпълнява ангажиментите си към НАТО, въпреки обещанията да увеличи разходите за отбрана. Това заяви  началникът на нейната армия генерал-майор Арпе Нилсен в четвъртък, докато страната беше домакин на голямо военно учение, съобщи "Ройтерс".

Дания, член-учредител на Организацията на Северноатлантическия пакт, намали военния си капацитет, за да води сухопътна война в Европа след края на Студената война.

Но в отговор на кризата в Украйна страната беше под натиск да върне разходите до целта на НАТО от 2% от БВП. Неговото правителство заяви през декември, че ще се стреми да постигне тази цел до 2030 г., три години по-рано от планираното.

"Трябва да станем по-стабилни и да поправим всички неща, които сме пренебрегвали през годините, откакто падна Берлинската стена", каза Нилсен.

Скандинавия гради единна ПВО отбрана срещу руската агресия

Скандинавия гради единна ПВО отбрана срещу руската агресия

Сътрудничеството ще включва интегрирано командване и контрол

Като част от ангажиментите си към НАТО Дания получи задачата да създаде тежка пехотна бригада. Проектът обаче е помрачен от забавяния.

През януари страната дари 19 артилерийски системи гаубици "Цезар", произведени във Франция, на Украйна, като допълнително възпрепятства собственото си военно натрупване.

"Най-голямата липса, която имаме, е персоналът. Мисля, че трябва да положим усилия, за да привлечем и задържим младите хора, каза Нилсен, който е командир на датската армия. Може да са пари, но също толкова важни биха били новите сгради и новото оборудване и ще се даде възможност на младите хора да тренират в по-добра среда", каза той, докато експлозиите отекнаха на артилерийски полигон близо до град Оксбол на западното крайбрежие на Дания .

Около 500 войници от осем различни държави участваха в симулираната атака, включваща бойни стрелби от ракетни установки HIMARS, гаубици AHS Krab и M777 и минохвъргачки Cardom 10.

Учението Dynamic Front беше ръководено от 56-то артилерийско командване на САЩ, звено, което беше възстановено през 2021 г., за да увеличи огневата мощ в Европа.

От началото на века Дания съсредоточи армията си върху международни операции в Близкия изток и Африка за сметка на възможността да защитава родината си.

Украйна очаква Дания да се присъедини към "самолетна коалиция"

Украйна очаква Дания да се присъедини към "самолетна коалиция"

След като Киев получи датска помощ