Военновъздушните сили на Швеция, Норвегия, Финландия и Дания се споразумяха да създадат обща северна система за противовъздушна отбрана, която да противодейства на "нарастващата заплаха" от страна на Русия. Това съобщи британският вестник "Гардиън".

Според изданието, позоваващо се на изявления на въоръжените сили на тези страни, командирите на техните ВВС са подписали декларация за намерение да използват изтребителите си като единен флот, въз основа на вече известните начини на действие в рамките на НАТО.

Датските военновъздушни сили заявиха, че крайната цел на тази декларация е да бъдат в състояние да действат заедно като обединени сили, разработвайки скандинавска концепция за съвместни въздушни операции, основана на методологията на Северноатлантическия алианс.

Сътрудничеството ще включва интегрирано командване и контрол, оперативно планиране и изпълнение, гъвкаво разгръщане на силите, съвместно наблюдение на въздушното пространство и обучение.

По-рано Андрес Першон, заместник-командир на шведските военновъздушни сили, заяви, че в случай на война с Русия финландските военновъздушни сили биха могли да се преместят в Швеция.

Foreign Policy: Русия спешно прехвърля войски от Балтика и Скандинавия в Украйна

Foreign Policy: Русия спешно прехвърля войски от Балтика и Скандинавия в Украйна

Нова стратегия на Кремъл