Авторитетното списание Foreign Policy, позовавайки се на западни военни служители, съобщи, че Русия е изтеглила около 80% от силите си от границите си с Финландия и балтийските държави.

Според изданието преди нахлуването в Украйна в региона е имало около 30 000 руски войници, но Москва е трябвало да изпрати повечето от тях на война, за да компенсира тежките загуби.

Изданието цитира двама неназовани европейски служители в областта на отбраната, които смятат, че в Калининград и Балтийския регион остават само около 6000 руски войници. Този брой може да се промени в резултат на обявената от Русия мобилизация, но призованите на служба резервисти вероятно ще бъдат слабо обучени и екипирани, пише Foreign Policy.

Британското разузнаване: Украйна активизира офанзивата, Русия укрепва отбраната

Британското разузнаване: Украйна активизира офанзивата, Русия укрепва отбраната

Зад атаките срещу Бахмут стои политически натиск

"Изтеглянето на сили от региона през последните седем месеца беше много значително", заяви пред изданието неназован скандинавски военен служител. -

В продължение на много десетилетия Русия поддържаше близо до нас сухопътни сили, които сега почти са изчезнали."

В същото време служителят отбелязва, че Русия все още поддържа силно въздушно присъствие в региона, а Северният флот, който изданието нарича "перлата в короната на руската военноморска мощ", на практика не е засегнат от войната в Украйна. Но Москва премества и друго военно оборудване от региона, включително системи за противовъздушна отбрана и ракети, разположени в близост до Санкт Петербург, както наскоро съобщи финландската обществена телевизия Yle.

Според Foreign Policy значителна част от войниците, прехвърлени от Балтийския регион на украинския фронт, са принадлежали към 6-та армия с комбинирани оръжия, която обикновено отговаря за защитата на границите на Русия с балтийските държави и Финландия. В Украйна обаче на тази армия е възложено да се сражава в Харковска област, където руските сили наскоро са претърпели сериозно поражение.

Вашингтон съгласен Украйна да ползва оръжията му по територии, които Русия планира да анексира

Вашингтон съгласен Украйна да ползва оръжията му по територии, които Русия планира да анексира

САЩ няма да признаят анексирането

"Пренасочването на сухопътни войски беше необходимо поради катастрофалния недостиг на обучен военен персонал", пише пред изданието Хари Охра-ахо, бивш ръководител на финландското военно разузнаване, който сега е съветник на министерството на отбраната на страната. - Това няма нищо общо със заплахата от НАТО. Такава заплаха не съществуваше в действителност, а само в реториката на руските лидери.

Въпреки това настоящи и бивши европейски служители в областта на отбраната заявиха пред Foreign Policy, че в дългосрочен план Русия представлява заплаха за региона, особено за по-малките балтийски държави. Те очакват, че независимо от изхода на войната в Украйна, Москва ще възстанови военния си потенциал в Западния военен окръг.

"Руската заплаха за Прибалтика днес не е такава, каквато беше преди година, тъй като руската армия е загубила много значителна степен на бойна ефективност", заяви пред изданието Джим Таунсенд от американския мозъчен тръст Център за нова американска сигурност. - Но малките балтийски държави не могат да си позволят да се отпуснат само защото Русия не се представя добре в момента.