Дания съобщи, че изравя и кремира последните от набързо погребаните милиони норки, избити заради мутирал вариант на коронавируса, предаде "Дойче веле". 

Припомняме, че скандалът разтърси датското правителство миналата година. След откриването на мутирал вариант на новия коронавирус в животните, премиерът Мете Фредериксен обяви в началото на ноември, че ще избият 15-17 милиона норки в скандинавската страна. Дания е най-големият износител на кожа от норки.

След като започна програмата за масово избиване на норките, съдът установи, че решението на правителството няма юридическа база, което доведе до оставката на министъра на земеделието.

В Дания забраниха отглеждането на норки за 1 г.

В Дания забраниха отглеждането на норки за 1 г.

Забраната е в сила до 31 декември 2021 г.

По-късно изникнаха нови проблеми. Заровените останки на норките започнаха да излизат на повърхността на фона на опасения, че почвата може да бъде замърсена с големи количества фосфор и азот заради процеса по разлагане.

Новият министър на земеделието на Дания Расмус Прен изрази подкрепа за идеята да се извадят телата на избитите норки и да се изгорят. Но според него подобна мярка трябва да бъде одобрена от датската агенция по околна среда.