Дания и Канада ще си разделят малкия необитаем остров в Арктика, известен като остров Ханс, слагайки край на почти 50-годишен спор за собствеността му, съобщава "Ройтерс".

Това до голяма степен е символичен акт на дипломация, предназначен да избегне напрежението в Крайния север.

От 1971 г. насам двете съюзнически страни от НАТО водят предимно добродушно пререкание за острова, разположен на еднакво разстояние между Гренландия и канадския остров Елсмир.

Гренландия е автономна територия в рамките на Кралство Дания, която оставя Копенхаген да управлява определени области на политиката, включително външната политика и политиката на сигурност.

Канада и Дания ще си разделят острова с площ от 1,2 кв. км на две почти равни по големина части по протежението на естествена цепнатина на скалисто възвишение, става ясно от постигнатото споразумение, публикувано от датското външно министерство днес.

Мирното уреждане на казуса се разглежда като знак за сближаване на двете арктически държави от НАТО, след като изолацията на Русия заради нахлуването й в Украйна породи опасения за сигурността след десетилетия на спокойствие в региона.

"Това наистина е сигнал към другите страни с интереси там горе (Крайния север - бел.ред.), че това е начинът да го направят. Дали е реалистично, докато Русия е замесена, не знам", коментира военният историк от Кралския датски колеж по отбрана Сорен Норби.

Островът носи името на гренландския изследовател Ханс Хендрик, участвал в първата експедиция до него през 1853 г. На гренландски пък той се нарича Тартупалук, което в превод означава "с форма на бъбрек".

Нито една от страните не предполага за претенциите на другата към острова до двустранна среща, проведена през 1971 г. за обсъждане на териториалните граници.

От 80-те години на миналия век официални лица, учени и войници от Дания и Канада посещават острова, като се редуват при премахването на знамето на другата страна и издигането на своето собствено.

Създава се дори традицията посетителите на острова да оставят съответно бутилка канадско уиски или датски шнапс, която да бъде открита от техните "съперници" при следващото им посещение.

През 2018 г. двете страни решават да създадат съвместна работна група за разрешаване на спора, слагайки край на продължилата с десетилетия политика "съгласен да не се съгласяваш". Сделката ще бъде официално подписана от министри от двете страни след одобрение от парламента.

С това споразумение Канада и Дания установяват най-дългата морска граница в света от 3882 км, която се простира от морето Линкълн на север до морето Лабрадор на юг.