От затвор в източната част на Косово се местят всички домашни затворници, за да се отвори пространство за чуждестранни затворници, които ще бъдат транспортирани по въздух от Дания, съобщава "Ройтерс".

Очаква се Дания да изпрати 300 лишени от свобода в балканската страна - на повече от 2000 километра. Това е безпрецедентен ход, който е остро критикуван от датските експерти по правата на човека.

Косовските затворнически служби ще възстановят затвора в Гниляне през следващите две години съгласно датските стандарти, преди да приемат осъдените от страни извън Европейския съюз, които трябва да бъдат депортирани от Дания след присъдата си.

Самият осемгодишен затвор не поражда опасения за правата на човека, но решението за настаняване на затворници в Косово го прави, заяви Терез Ритер, правен директор на датската правозащитна организация Dignity.

"Имаше достоверни твърдения за злоупотреби в миналото", отбеляза тя. "Това не означава, че ще се случи (в Косово), но определено има повишен риск в сравнение с това, ако те са в датски затвор".

Дания ще праща затворници в Косово

Дания ще праща затворници в Косово

Страната прави реформа за милиони на пренаселените си затвори

В своя доклад за страната за 2023 г. Държавният департамент на САЩ заяви, че въпреки че затворите в Косово отговарят на някои международни стандарти, насилието сред затворниците, корупцията и неадекватното отношение към лишените от свобода с умствени увреждания продължават.

Комитетът на ООН срещу изтезанията отбелязва в доклад от декември 2023 г., че е загрижен за достъпа на затворниците до здравни грижи и семейни посещения.

Парламентът на Косово одобри споразумението миналия четвъртък. Дания - богата скандинавска страна, счита, че то ще ѝ помогне да се справи с пренаселените затвори и недостига на охрана в затворите.

В замяна Косово - една от най-бедните страни в Европа, ще получи 210 милиона евро през следващите десет години.

Никакви лица, които са осъдени по обвинения в тероризъм или имат доживотни присъди, няма да бъдат прехвърляни в Гниляне.

"Лицата, които ще пристигнат, са лесно управляеми от нашата система", увери Исмаил Дибрани, ръководител на косовските затвори.

Косово се съгласи да отдава под наем затворнически килии на Дания

Косово се съгласи да отдава под наем затворнически килии на Дания

Скандинавската страна ще плаща за целта по 15 млн. евро на година

Полът на затворниците не е уточнен.

Управител на датски затвор ще управлява съоръжението съвместно с местен директор, а всички надзиратели ще бъдат местни граждани.

Пазачите на косовските затвори ще преминат обучение от датските власти, за да гарантират, че отношението към затворниците отговаря на датските и международните стандарти за правата на човека, уточниха от датското министерство на правосъдието.

Датските експерти по правата на човека обаче не са убедени в резултата.

"Двумесечен курс не променя поведението", категорична е Ритер.

Очаква се първите осъдени да бъдат прехвърлени между 21 и 25 месеца след началото на реконструкцията на затвора, която трябва да започне до седмици.