Косово ще отдаде под наем 300 затворнически килии на Дания, която се стреми да намали пренаселеността в затворите си. Това предаде BBC.

За целта Дания ще плаща годишна такса в размер на 15 млн. евро за първоначален период от пет години, като ще подпомогне и финансирането на зелената енергия в балканската страна.

Наетите килии са предназначени за настаняване на осъдени престъпници от страни извън ЕС, които трябва да бъдат депортирани от Дания след изтичане на присъдата им. За всички тях в наетите килии ще се прилагат датските закони.

Правителствата на двете държави подписаха декларация за съвместните си намерения. Тя обаче ще трябва да бъде одобрена и от косовския парламент.

Активисти и от двете страни разкритикуваха мярката, като заявиха, че Дания не бива да изпраща нежелани осъдени чужденци в други държави или далеч от семействата им.

В Косово има между 700 и 800 неизползвани места в затворите. А от 2015 г. насам броят на затворниците в Дания е нараснал от 3400 на 4200, докато броят на надзирателите е намалял от 2500 на 2000.

Дания ще праща затворници в Косово

Дания ще праща затворници в Косово

Страната прави реформа за милиони на пренаселените си затвори