Правителството на Дания обяви реформа в системата на затворите за 4 млрд. датски крони (около 538 млн. евро), предаде "Дойче Веле".

Една от промените ще бъде, че скандинавската страна ще плати на Косово за настаняването на 300 затворници там. Мярката е насочена към чужденци, които трябва да бъдат експулсирани от Дания, след като излежат присъдите си. Реформата беше подкрепена от партии от целия политически спектър, преди да бъде официално обявена от датското министерство на правосъдието в Twitter.

Министърът на правосъдието Ник Хеккеруп определи увеличението на финансирането като "историческо", но само като първа стъпка в "дългата и трудна борба" за възстановяване на баланса в датските затвори. "В същото време осигуряваме по-добри условия на труд за нашите служители в затворите, които от няколко години носят много тежко бреме", каза той.

Бивш датски министър влиза в затвора за два месеца

Бивш датски министър влиза в затвора за два месеца

Заради спорна политика за бежанците

Дания се бори с пренаселеността на затворите, като от 2015 г. насам броят на затворниците е нараснал с 19%. В момента в страната с население от 5,8 млн. души има над 4000 затворници. В същото време броят на надзирателите намалява и се очаква до 2025 г. да има недостиг от 1000 служители в това направление.

В сряда датското правителство съобщи още, че изгражда нов затвор с висока степен на сигурност за закоравели престъпници. Реформите предвиждат и по-тежки последствия за затворниците с лошо поведение, които нападат или заплашват персонала на затвора или други затворници.

Към момента повечето затворници в Дания излежават присъдите си в т.нар. открити затвори. В тях се настаняват лица, осъдени на пет или по-малко години, и им се позволява да носят собствени дрехи и сами да си приготвят храна. Много от затворите нямат класически периметър за сигурност, състоящ се от огради и кули. Затворниците също така получават чести посещения и могат да поискат временен отпуск.

В Дания приеха закон за изпращане на търсещите убежище извън Европа

В Дания приеха закон за изпращане на търсещите убежище извън Европа

Богатата скандинавска страна има за цел изобщо да възпре мигрантите да идват в Дания