Парламентът на Дания прие закон, който позволява на страната да отвори центрове за приемане на бежанци извън Европа, където кандидатите да живеят, докато казусът им се разглежда, като приемащата страна също така ги приема, ако е предоставено убежище, информира "Франс прес".

Известна с това, че има една от най-суровите позиции в Европа по отношение на имиграцията, богатата скандинавска страна има за цел да възпре мигрантите изобщо да идват в Дания.

План на Дания за връщане на сирийци в родината им предизвиква критики

План на Дания за връщане на сирийци в родината им предизвиква критики

Понастоящем около 35 500 сирийци живеят в Дания

Въпреки критиките на хуманитарни организации и някои леви партии, законопроектът, предложен от социалдемократите на премиера Мете Фредериксен, беше приет със 70 гласа "за" и 24 "против".

Съгласно закона лицата, търсещи убежище, трябва да подадат молба лично на датската граница и след това да бъдат отведени до център за убежище извън Европа, докато молбата им се обработва от приемащата страна.

Ако молбата бъде одобрена и лицето получи статут на бежанец, то ще получи правото да живее в приемащата страна, но не и в Дания.

Ако бъде отхвърлена, мигрантът ще трябва да напусне страната домакин.

Все още никоя страна не се е съгласила да си сътрудничи с Дания, но правителството казва, че води преговори с пет до 10 страни, без да ги идентифицира.

Датските медии споменаха Египет, Еритрея и Етиопия като възможности.

Дания затяга изискванията за гражданство

Дания затяга изискванията за гражданство

Поставя силен акцент върху "датските ценности"

Междувременно се знае, че Дания води преговори с Руанда. Двете страни подписаха меморандум за разбирателство относно сътрудничеството в областта на убежището и миграцията, въпреки че документът не обхваща конкретно външното обработване за убежище.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) разкритикува закона като "противоречащ на принципите на международното сътрудничество за бежанците".

"Като инициира такава драстична и рестриктивна промяна в датското законодателство за бежанците, Дания рискува да започне ефект на домино, където други страни в Европа и съседни региони също ще проучат възможността за ограничаване на защитата на бежанците на тяхна територия", заяви представителят на ВКБООН в скандинавските и прибалтийските страни Хенрик Нордентофт.

През последните години Дания многократно влезе в медиите със своите антиимиграционни политики, включително официалната си цел за "нула бежанци", отнемането на разрешенията за пребиваване от сирийците сега, когато се смята, че части от разкъсаната от войната страна е безопасна, и крутите мерки срещу датските "гета" в опит да намали броя на "незападните" жители.

Дания въвежда нови ограничения в миграционната политика

Дания въвежда нови ограничения в миграционната политика

Сред тях са и условията за наемане на жилище...