Дания, която има една от най-рестриктивните имиграционни политики в Европа, обяви днес, че затяга условията за натурализация, като особен акцент поставя върху изключването на осъдените за престъпления, информира "Франс прес".

Новите правила следват споразумение между правителството на социалдемократите и три десни опозиционни партии.

План на Дания за връщане на сирийци в родината им предизвиква критики

План на Дания за връщане на сирийци в родината им предизвиква критики

Понастоящем около 35 500 сирийци живеят в Дания

"Получаването на датско гражданство е страхотна декларация за вяра от страна на датското общество според страните по споразумението. Следователно те са единодушни, че е необходимо да се повиши летвата за това кой може да стане датски гражданин", отбелязаха от министерството на миграцията в изявление.

Кандидатите за гражданство вече ще трябва да покажат чисто досие, което означава да нямат осъдителни присъди, дори условни, и ще трябва да покажат, че са били в състояние да се издържат най-малко три и половина от последните четири години.

Дания въвежда нови ограничения в миграционната политика

Дания въвежда нови ограничения в миграционната политика

Сред тях са и условията за наемане на жилище...

Споразумението, представено от правителството на премиера Мете Фредериксен, също така поставя силен акцент върху "датските ценности", а тестовете за гражданство, които се използват от 2015 г., вече ще включват пет въпроса относно тези ценности.

"Искаме да сме абсолютно сигурни, че тези, които получават датско гражданство, с всички права, които вървят с него, са добре интегрирани в датското общество и също така са ги възприели - включително датските ценности", изтъкна министърът на миграцията Матиас Тесфайе пред обществената телевизия DR.

Тези "датски ценности" включват свобода на словото и равенство.

Дания разтурва "незападните" квартали, избягва думата "гето"

Дания разтурва "незападните" квартали, избягва думата "гето"

Защото "увеличава риска от появата на религиозни и културни паралелни общества"

Според Датската статистическа служба 11 процента от 5,8 млн. жители на Дания са с чуждестранен произход - или родени в чужбина, или с родители, родени в чужбина, като от тях 58 процента са граждани на страна, класифицирана като "незападна".

През 2020 г. от приблизително 7 000 души, които са станали датски граждани, повече от половината са били европейци.