Дания облекчава закона за абортите за първи път от 50 години, за да позволи на жените да прекъсват бременността си до 18-та гестационна седмица, пише "Политико".

Правителството обяви в петък, че е постигнало споразумение с четири други партии - Социалистическата народна партия, Червено-зеленият алианс, Датската социално-либерална партия и Алтернативата- за вдигане на лимита на абортите от сегашните 12 седмици.

Новите правила също ще позволят на 15- до 17-годишните момичета да направят аборт без родителско съгласие и ще заменят петте регионални консултационни съвета за аборти с нов национален съвет за аборти, за да се избегнат местните различия.

"Става въпрос за свободата на отделната жена, за правото да решава собственото си тяло и собствения си живот. Това е исторически ден за равенството на жените", каза датският министър на цифровизацията и равенството между половете Мари Биере.

Правото на аборт е въведено в Дания през 1973 г. Ограничението от 12 седмици е установено "отчасти поради факта, че по онова време всички аборти са били хирургични и абортът след 12 седмици носи по-голям риск от усложнения", съобщиха от здравното министерство. Но оттогава "много неща се случиха", уточняват от здравното ведомство.

"След 50 години е време правилата за абортите да вървят в крак с времето и сега утвърждаваме правото на жените на самоопределение", каза датският министър на вътрешните работи и здравеопазването Софи Льоде.

Новите правила ще влязат в сила от 1 юни 2025 година, т.е. след една година.

Германия обмисля дали да премахне някои ограничения върху абортите

Германия обмисля дали да премахне някои ограничения върху абортите

Комисия предлага жените да имат законен достъп до аборт през първите 12 седмици от бременността