Парламентът на Дания гласува срещу законопроект за признаване на палестинска държава, съобщава "Ройтерс".

По-рано датският външен министър заяви, че липсват необходимите предпоставки за независима държава.

Днес Ирландия, Испания и Норвегия официално признаха Палестина, след като миналата седмица обявиха намерението си и разгневиха Израел, който нарече този ход "награда за тероризма" и отзова своите посланици от трите страни.

Датският законопроект беше предложен за първи път в края на февруари от четири леви партии.

"Не можем да признаем независима палестинска държава поради единствената причина, че предварителните условия всъщност не са налице", подчерта външният министър Ларс Локе Расмусен, когато законопроектът беше обсъден за първи път в парламента през април.

Гърция не бърза с признаването на Палестина, за да не помага на "Хамас"

Гърция не бърза с признаването на Палестина, за да не помага на "Хамас"

След като други европейски държави обявиха намерение за признаване

"Не можем да подкрепим тази резолюция, но искаме да дойде ден, в който ще можем да го направим", увери тогава министърът, който не присъства на днешното гласуване.

След атаката на "Хамас" на 7 октомври, която предизвика израелската военна кампания в Газа, Дания заяви, че Израел има право да се защитава. Наскоро обаче Копенхаген призова страната да прояви сдържаност и поддържа позицията, че трябва да се спазва международното право.

Дъблин, Мадрид и Осло описаха решението си като ход, насочен към ускоряване на усилията за осигуряване на прекратяване на огъня във войната на Израел с "Хамас" в Газа и призоваха други страни да последват примера им.

Без съгласие в Белгия за признаването на Палестина

Без съгласие в Белгия за признаването на Палестина

Брюксел ще продължи да работи по формулата за двете държави