Премиерът на Гържия Кириакос Мицотакис заяви пред депутатите в парламента, че уважава решението на други страни да признаят палестинската държавност, но чиста, че този ход сега ще бъде използван от групировката "Хамас", съобщава "Катимерини".

По време на дебат в парламента относно кризата с разходите за живот, Мицотакис каза, че не може да бъде "доволен" да чуе как "Хамас" признава, че без нападенията срещу Израел от 7 октомври, този дебат нямаше да е възможен.

Мицотакис подчерта, че правителството му да вярва в решение с две държави за Израел и Палестина. Според него,  "всяко решение за статута на Палестина може да бъде взето само в рамките на ясно дефинирана пътна карта, водеща до този резултат и ние вярваме, че все още не сме стигнали до тази точка."

"Аз също уважавам решенията на други страни. Гласувахме за повишаване на Палестина в ООН. Но когато чуя "Хамас", която "не е точно терористична организация" според лидера на основната опозиция на СИРИЗА Стефанос Каселакис, а почти терористична организация - да празнува и да казва, че ако не бяха извършили това ужасяващо нападение на 7 октомври нямаше да стигне дотук, не мога да бъда доволен", каза той. Както не мога да приравнявам "Хамас" с правата на палестинския народ, така не мога да приравнявам всички ситуации", добави той.

По-рано тази седмица Каселакис каза, че докато "част от Хамас извършва терористични актове", друга част от него участва в хуманитарна дейност.

Мицотакис продължи: "Критиката, която отправихме към правителството на Израел за хуманитарната трагедия в Газа и за несправедливата, тъжна и трагична загуба на цивилни деца, е много остра."

И Словения мисли да признае Палестина

И Словения мисли да признае Палестина

Надежда за мир в Близкия изток

Припомняме, че по-рано тази седмица Ирландия, Норвегия и Испания обявиха, че ще признаят палестинската държавност на 28 май.

Израел ще порицае посланиците им за плана на техните правителства, съобщи ден по-рано "Ройтерс", позовавайки се на израелски служител.

Посланиците ще бъдат привикани в Министерството на външните работи в Йерусалим, където ще им бъде показан непубликуван досега видеоклип на "Хамас", който взема жени в плен по време на атаката срещу Израел на 7 октомври, която предизвика войната в Газа, обясни служителят.

Освен това Израел отзова за консултации собствените си посланици в Дъблин, Осло и Мадрид.

Някои други западни сили обаче считат, че признаването на палестинска държава трябва да дойде след преговори.

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Днес ще се разглежда кандидатурата на Палестина в ООН

Конфликтът предизвика насилие в окупирания Западен бряг и затвърди израелската опозиция срещу отстъпването на територии, където палестинците искат да създадат своя държава. Насърчаваната от САЩ дипломация по договореното споразумение за две държави изпадна в застой преди десетилетие.