Дания ще плати висока цена заради решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени посещението си в страната едва 12 дни преди обявената дата заради отказа на датския премиер Мете Фредериксен да обсъжда предложението на Тръмп да купи Гренландия, съобщава от "Копенхаген поуст".

От редакцията на столичния вестник посочват, че са вложени значителни ресурси за визитата от полиция, армия, спецслужби и летищни власти.

Изключително неудовлетворително е да се отдели толкова в подготовката на посещение, което няма да се състои, заявиха от полицията, посочвайки, че към Копенхаген са били изпратени служители от цялата страна.

Дания е потресена от "обидата", "гротеската" и "дипломатическия фарс" Тръмп

Дания е потресена от "обидата", "гротеската" и "дипломатическия фарс" Тръмп

"Повече от всякога трябва да считаме държавите от ЕС за най-близките си съюзници"

Подготовката им беше определена като една от най-мащабните в историята на Дания.

Разработените от армията и тайните служби планове за сигурност също отиват на вятъра, пишат от редакцията, напомняйки, че освен време подготвянето на визитата на Тръмп е била свързана и с влагането на сериозни суми.

След първото официално посещение на американския президент във Великобритания през юли 2018 г. беше изчислено, че Лондон е похарчил между 10 и 18 милиона паунда за визитата. Въпреки че тези цифри не могат да бъдат използвани, за да се изчисли общата стойност на отменената визита на Тръмп в Дания, чрез тях може да се добие представа за мащабите на подготовката.

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Датските депутати се подиграват с Тръмп и идеята да купи Гренландия

Но сериозно отчитат нарастващия интерес на САЩ към Арктика