Датската разузнавателна служба очаква Русия да вербува цивилни и да използва журналисти и бизнесмени, които да извършват шпионаж в страната, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се осигури алтернатива на руските дипломати, които Копенхаген експулсира миналата година именно по подозрение в шпионаж.

В доклад на датската служба за сигурност и разузнаване се посочва, че нахлуването на руските сили в Украйна е изострило необходимостта на Москва от събиране на разузнавателна информация в страните от НАТО.

Като контролира излаза на Балтийско море, Дания би играла важна стратегическа роля при потенциален военен конфликт с Русия като транзитен пункт за подкрепления на НАТО, което превръща страна членка на Алианса в специален фокус за Русия, отбелязва разузнаването.

И Дания гони руски дипломати

И Дания гони руски дипломати

15 руски дипломати в съответствие с стъпките, предприети от други страни от Европейския съюз

След като Дания, подобно на други страни от ЕС, изгони 15 руски дипломати през април миналата година, това отслаби способността на Русия да шпионира на нейна територия.

"Но необходимостта на Русия да получава информация в Дания се е увеличила и следователно датската служба за сигурност и разузнаване очаква Русия да се опита да използва други начини за шпиониране в страната", се посочва в доклада.

Пояснява се, че това може да се осъществи чрез разполагане на разузнавателни служители в Дания извън дипломатическите представителства, например като журналисти или бизнесмени, както и чрез използване на гостуващи служители от разузнаването. Отбелязва се и че е възможно руските разузнавателни служби в по-голяма степен да вербуват всякакви датски източници в Русия или в трети страни.

Други методи биха включвали различни форми на електронно събиране на разузнавателна информация и кибершпионаж.

Русия поставила близо 200 шпионски антени в посолствата си в Европа, има и в София

Русия поставила близо 200 шпионски антени в посолствата си в Европа, има и в София

Най-много са на посолството в Брюксел - 17