Държавната дума прие днес на третото и последно четене на законопроекта "относно мерките срещу лицата, участващи в нарушаване на основните човешки права и свободи, и на правата и свободите на гражданите на Руската федерация", който се превърна в руския отговор на т.нар. „Закон Магнитски".

Припомняме, американският Сенат прие преди две седмици „Закон Магнитски", който е насочен срещу руски официални лица, които нарушават човешките права. Законът позволява също да се замразяват финансовите активи на санкционираните руснаци.
Законът по-специално е насочен към руски официални лица, за които Белият дом смята, че имат връзка със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски в следствен изолатор през 2009 година, но също така е насочен и към други нарушения на човешките права в Русия.
Магнитски бе обвинен в данъчни измами на стойност 230 милиона долара.

Долната камара на руския парламент (Държавната Дума) днес одобри на трето четене законопроектът.
Той бе подкрепен от 420 депутати, 7 гласуваха "против" и един - "въздържал се".
За да влезе в сила законопроектът, той трябва да мине и през Горната камара, след което да бъде подписан от президента Владимир Путин. Предвижда се Горната камара да го разгледа на 26 декември. Ако бъде одобрен, законът ще влезе в сила на 1 януари 2013 г.

В него се забранява осиновяването на руски деца от американски граждани и се призовава за денонсиране на руско-американското споразумение в тази област.

Сред другите мерки са временна забрана на неправителствените организации (НПО), ангажирани с политическа дейност в Русия чрез безвъзмездната финансова помощ на САЩ. Въпреки това, на организациите с нестопанска цел се дава шанс да възобновяр дейността си в Руската федерация в случай на отказ от финансиране от страна на САЩ.

Също така се въвеждат правила за забрана на влизането в Русия на американски граждани, извършили престъпления срещу руски граждани, живеещи в чужбина, или допринесли чрез своите действия или бездействия за освобождаване на тези, които извършват престъпления срещу гражданите на Русия, участвали в отвличане и противозаконно лишаване от свобода на руски граждани, които са допринесли за необосновани и несправедливи присъди срещу руски граждани, които упражняват неоправдано съдебното преследване на гражданите на Руската федерация".