В навечерието на Деня на солидарност с беларуските политически затворници ние осъждаме режима на президента Александър Лукашенко в Беларус за несправедливото задържане на над 1500 политически затворници. Това се казва в изявление от събота на ържавния департамент на САЩ. 

Тези мъже и жени са арестувани и хвърлени в затвора за упражняване на техните човешки права и основни свободи в преследване на беларуската демокрация, за протест срещу фалшиви избори или за противопоставяне на войната на Русия срещу Украйна. Много от съдебните процеси срещу тях бяха проведени при закрити врати, защитени от обществен контрол или отговорност. Техните семейства, приятели, колеги и други живеят всеки ден с мисълта, че техните близки страдат в затвора, се казва в изявлението.

Наскоро беларуските власти прибягнаха до прекъсване на всякакъв контакт с външния свят за политически затворници като Виктор Бабарика, Сергей Цихановски, Николай Статкевич, Мария Калесникова, Максим Знак, Алес Бяляцки и Ихар Лосик. За много от тях семействата и законните им представители не могат от няколко месеца да се свържат с тях или да потвърдят къде са задържани. За съжаление имената на повечето политически затворници не са добре известни, отчита се още в позицията.

Съединените щати застават зад народа на Беларус, тъй като той търси бъдеще, основано на върховенството на закона, зачитане на човешките права и отговорно, демократично избрано правителство. Отново изразяваме силното си желание да видим незабавното и безусловно освобождаване на всички политически затворници, държани от режима на Лукашенко, уверяват САЩ.

Беларус иска сигурност за всички страни, а не само за "избрани"

Беларус иска сигурност за всички страни, а не само за "избрани"

Минск настоява за инициативата "Хелзинки 2"

Призоваваме Беларус да изпълни международните си правни задължения, както и ангажиментите си като член на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да зачита правата на човека и основните свободи, декларират още от Държавния департамент.

Съединените щати се ангажират да насърчават отговорността на извършителите на нарушения на човешките права в Беларус и да увеличат разходите, свързани с техните злоупотреби, включително чрез налагане на визови ограничения и санкции.

Западът ескалира международното напрежение и открито признава, че се готви за война. Това заяви по-рано тази седмица от своя страна президентът на Беларус Александър Лукашенко. Той отбеляза, че това се случва въпреки бързия спад на стандарта на живот и влошаващите се икономически перспективи в европейските страни.

Борел: Ако загуби войната, Украйна става втори Беларус

Борел: Ако загуби войната, Украйна става втори Беларус

Без помощта на Запада Киев ще да падне за броени дни, убеден е топ дипломатът на ЕС

Украйна остава централна арена на конфронтацията, бойното поле на нашия континент, посочи беларуският лидер по време на заседание на Съвета на Парламентарната асамблея на ОДКС.

Той призова за "нова система на международни отношения, основана на общопризнати норми и принципи на международното право", а не на правила, определени от Запада.

Според Лукашенко решението на НАТО да позволи на Финландия да се присъедини към Алианса, "поставя света на много опасен ръб на глобален конфликт".

По негови думи някои държави са се превърнали в полигон за унищожаване на стари и тестване на нови западни оръжия.