Руски военен съд обяви за нищожен договора на датчанина Никлас Хофгар с Министерството на отбраната на Русия. Това съобщи от съдебната зала кореспондент на "Медиазона" (изданието е включено в регистъра на "чуждите агенти").

Адвокат Роман Петров каза на процеса, че клиентът му е дошъл в Русия през лятото на 2023 г., защото симпатизирал на Владимир Путин и не бил съгласен с европейските ценности.

За да ускори получаването на разрешение за пребиваване, Хофгар подписва договор с Министерството на отбраната, като решава, че може да избира мястото си на служба, цитира "Медиазона" думите на адвоката му. В крайна сметка датският гражданин е изпратен да се бие в Украйна, близо до окупирания Луганск.

Хофгар каза, че е бил тормозен от другите войници, които са го принуждавали да пие водка и са го обвинявали в шпионаж в полза на западните страни.

В резултат на това Хофгар решил да оспори сключването на договора в съда. Той настоял, че при сключването на договора не е разбрал същността му, тъй като не знаел руски език.

Съдът на първа инстанция отхвърли доводите му, но на втора инстанция той спечели делото.

Както отбелязва "Медиазона", адвокат Роман Петров по-рано говори за своя клиент в датските и руски медии и RBC, но не го назова, тъй като Хофгар се страхува, че го очаква наказателно дело в родината му за наемническа дейност. Сега обаче на сайта на съда е публикувано пълното му име. Хофгар сега е на 33 години.

В родината си набира популярност на 20 години като рап изпълнител под псевдонима Стенли Мост. През 2018 г. обявява оттеглянето си от сцената.

Непал изиска от Русия стотици граждани, вербувани да се бият срещу Украйна

Непал изиска от Русия стотици граждани, вербувани да се бият срещу Украйна

Смята се, че руската армия е вербувала повече от 200 непалски граждани да се бият в Украйна и най-малко 14 от тях са загинали там