Група грузински неправителствени организации (НПО) обяви в четвъртък, че подготвя жалба до грузинския конституционен съд срещу закона за "чуждестранните агенти", който предизвика политическа криза, съобщиха грузинските медии, цитирани от Ройтерс.

Агенция Interpress съобщи, че коалицията от НПО също така подготвя иск до Европейския съд по правата на човека.

Във вторник грузинският парламент отхвърли президентското вето върху закона за чуждестранните агенти, който предизвика едни от най-големите протести в южнокавказката страна от обявяването на независимост от Съветския съюз през 1991 г.

Законопроектът изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждо влияние, с тежки изисквания за разкриване на информация и наказателни глоби за нарушения.

Гласуването позволява на председателя на парламента да подпише законопроекта и да го превърне в закон в следващите дни, въпреки критиките от страна на САЩ и европейските държави, които твърдят, че законопроектът е авторитарен, вдъхновен от Русия и подкопава про-западната външна политика на Грузия.

Грузинското правителство настоява, че законопроектът е необходим за насърчаване на прозрачността и защита на суверенитета на Грузия срещу това, което те определят като опит на западните държави да въвлекат Грузия в конфронтация с Русия.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, която се противопоставя на закона, призова разединената опозиция на страната да се обедини преди парламентарните избори, насрочени за 26 октомври.

Грузия започва да регистрира "чуждестранни агенти" от септември

Грузия започва да регистрира "чуждестранни агенти" от септември

Съгласно спорния закон