Грузинските неправителствени организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, ще бъдат регистрирани в специална база данни от септември в съответствие с новия закон за чуждестранните агенти. Това заяви председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили, цитиран от ТАСС.

"След като бъде публикуван законът за чуждестранните агенти, ще трябва да се създаде онлайн портал за регистриране на такива организации. Ще трябва да се разработят и онлайн формуляри за регистрация. Приблизително през септември организациите ще трябва да кандидатстват за регистрация", посочи той.

Новите разпоредби важат само за медии и юридически лица, които получават 20% или повече от финансирането си от чужбина. Такива организации ще бъдат задължени да информират Министерството на правосъдието за своите приходи и разходи през януари всяка година. В противен случай ще бъдат глобени с 25 000 грузински лари (около 9 000 долара). Всеки следващ месец ще бъде наказван с глоба от 20 000 лари (около 7200 долара).

На 14 май грузинският парламент прие на трето четене Закона за прозрачността на чуждестранното влияние. Президентът на страната Саломе Зурабишвили наложи вето на закона на 18 май, което обаче бе отменено от парламента.

Съветът на Европа разтревожен от закона за чуждестранните агенти в Грузия

Съветът на Европа разтревожен от закона за чуждестранните агенти в Грузия

След като президентското вето беше отхвърлено

Последваха остри критики от Европейския съюз, съчетани със заплахи за спиране на интеграцията на страната в ЕС.

Противниците на законопроекта организираха в продължение на повече от месец едни от най-големите протести, които Грузия е виждала след независимостта си от Москва през 1991 г., докато Съветският съюз се разпадаше.

САЩ, Великобритания и Европейският съюз разкритикуваха законопроекта, който грузинските опозиционни групи нарекоха "руския закон", заявявайки, че е моделиран по руското законодателство, използвано за действия срещу противниците на Владимир Путин.

Русия не е популярна сред много грузинци заради подкрепата си за отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия, като общественото мнение като цяло подкрепя членството в ЕС и НАТО.

Съединените щати заплашиха да санкционират грузински служители, които гласуват за законопроекта - голям обрат в политиката на САЩ към една от доскоро най-прозападните страни от бившия Съветския съюз.

Правителството на Грузия обвини западните страни в изнудване заради противопоставянето им на законопроекта и каза, че той е необходим, за да попречи да бъде въвлечена Грузия във война с Русия.

Грузия ще брои за чуждестранни агенти и частни лица

Грузия ще брои за чуждестранни агенти и частни лица

Съгласно измененията, непредоставянето на исканата информация може да доведе до глоба от 1670 евро