"Съжаляваме за днешното решение на парламента на Грузия да отхвърли ветото на президента и да продължи с окончателното одобрение на закона "за прозрачност на чуждестранното влияние" в сегашния му вид, въпреки критиките от страна на международните партньори за неговата несъвместимост с европейските стандарти."

Това се казва в изявление от вторник на генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, съобщават от пресцентъра. 

Предприемайки тази стъпка, грузинските власти за съжаление са се отказали от крайната възможност да оттеглят този законопроект и отказаха да участват в съдържателен диалог, пренебрегвайки недвусмислените препоръки на Венецианската комисия, чиито авторитетни правни становища отразяват нашите демократични стандарти, се казва в изявлението. 

Съветът на Европа е дълбоко загрижен относно неблагоприятното въздействие на закона върху информирания обществен дебат, плурализма и демократичните проверки и баланси, което потенциално може да застраши и средата за свободни и честни избори. Също толкова тревожна остава очевидната безнаказаност за докладвани случаи на сплашване и непропорционална употреба на сила срещу организации на гражданското общество, граждански активисти и мирни протестиращи. Тези действия трябва да бъдат разследвани незабавно и отговорните за нарушенията на правата трябва да бъдат подведени под отговорност, с оглед обезсърчаване на подобни практики, които нямат място в едно демократично общество. 

Съветът на Европа остава напълно в подкрепа на европейските стремежи на грузинския народ, се казва още в изявлението.

Грузинският парламент отхвърли президентското вето върху закона за чуждестранните агенти

Грузинският парламент отхвърли президентското вето върху закона за чуждестранните агенти

За да влезе законът в сила е необходим само подписа на шефа на парламента

Припомняме, че парламентът на Грузия гласува във вторник за преодоляване на президентското вето върху законопроекта за "чуждестранните агенти", който хвърли южнокавказката страна в криза.

Управляващите игнорираха критиките от Запада, че законодателството е авторитарно и вдъхновено от Русия.

Гласуването във вторник за игнориране на възраженията на грузинския президент Саломе Зурабишвили, чиито правомощия са предимно церемониални, дава възможност на председателя на парламента да подпише законопроекта в закон през следващите дни.

Спорът относно новоизготвения закон започна да се разглежда като ключов тест за това дали Грузия, в продължение на три десетилетия сред най-прозападните държави наследници на Съветския съюз, ще запази западната си ориентация или вместо това ще се обърне към Русия.

Хиляди протестираха против Закона за чуждестранните агенти в Грузия

Хиляди протестираха против Закона за чуждестранните агенти в Грузия

Поредна демонстрация в страната срещу управляващите

Законопроектът ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "агенти на чуждестранно влияние", като същевременно въвежда наказателни глоби за нарушения, както и тежки изисквания за разкриване на информация.

Противниците на законопроекта организираха в продължение на повече от месец едни от най-големите протести, които Грузия е виждала след независимостта си от Москва през 1991 г., докато Съветският съюз се разпадаше.

САЩ, Великобритания и Европейският съюз разкритикуваха законопроекта, който грузинските опозиционни групи нарекоха "руския закон", заявявайки, че е моделиран по руското законодателство, използвано за действия срещу противниците на Владимир Путин.

Русия не е популярна сред много грузинци заради подкрепата си за отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия, като общественото мнение като цяло подкрепя членството в ЕС и НАТО.

Грузия ще брои за чуждестранни агенти и частни лица

Грузия ще брои за чуждестранни агенти и частни лица

Съгласно измененията, непредоставянето на исканата информация може да доведе до глоба от 1670 евро

Съединените щати заплашиха да санкционират грузински служители, които гласуват за законопроекта, голям обрат в политиката на САЩ към една от доскоро най-прозападните страни от бившия Съветския съюз.

Правителството на Грузия обвини западните страни в изнудване заради противопоставянето им на законопроекта и каза, че той е необходим, за да попречи да бъде въвлечена Грузия във война с Русия.